Zwaard van Teylingen

In opdracht van het Depot van de Provincie Zuid-Holland heeft Salisbury Archeologie B.V. het zwaard van Teylingen gerestaureerd. Dit zwaard werd in de tachtiger jaren aangetroffen door amateurarcheologen van de AWN-afdeling Rijnstreek bij onderzoek van de gracht rond de ruïne van het kasteel van Teylingen te Voorhout. Het zwaard is van het type Oakeshott XVIa en dateert uit de late 13e of de eerste helft van de 14e eeuw.

link naar Veertiende-eeuwse lederen zwaardscheden

Opvallend is de lange lengte van het zwaard, terwijl mensen in de Volle Middeleeuwen gemiddeld kleiner waren dan tegenwoordig. De drager van het zwaard moet voor die periode bijzonder lang zijn geweest.

De ruïne van het kasteel van Teylingen is een ronde waterburcht die het omringende vlakke landschap domineert.
link naar website kasteel Teylingen

Oorspronkelijk bestond de burcht uit een ronde ringmuur maar later in de 13e eeuw werd de donjon toegevoegd.

Het kasteel dat oorspronkelijk bewoond werd door de heren van Teylingen diende ter bescherming van de Rijndijk en de weg naar Haarlem. De heren van Teylingen, verwant aan het grafelijk huis, komen voor het eerst voor in 1143. Het is waarschijnlijk vanwege deze verwantschap dat de Teylingers het kasteel en de omliggende grond van de graaf in leen hadden gekregen. In 1282 sterft dit geslacht in mannelijke lijn uit en vervalt het kasteel aan de grafelijkheid.

Het slot kreeg de functie van jachtslot en houtvesterij van de Hollandse graven en de leenman kreeg de titel van houtvester en werd feitelijk een soort ambtenaar met de verantwoordelijkheid voor het beheer.

De bekendste houtvester was Jacoba van Beieren (1433). Zij was uit de hoogste adellijke kringen afkomstig, maar had door een ongewenst huwelijk met Frank van Borsele haar rechten op de grafelijkheid verspeeld. Ze overleed er in 1436 aan tbc.

Het zwaard met gerestaureerd handvat is van 4-6 oktober te bewonderen in de tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ in het voormalige V&D-gebouw te Vlaardingen en van 8 november tot eind januari 2019 in Delft.

 

Comments are closed