Opgraving aan Vismarkt 12 in de stadskern Groningen

In opdracht van Urban Climate Architects en Osko Beheer BV voert Salisbury Archeologie BV een opgraving uit aan de Vismarkt.

In de tuin van het pand zal een winkel worden uitgebreid. Hiervoor wordt de tuin ongeveer 1,5 afgegraven. Dit pakket bestaat uit oude tuingrond die tussen de 13e en 18e eeuw is opgeworpen. Men gooide hun afval veelal in de tuin, en dit is nu weer aangetroffen. Het afval bestaat met name uit potscherven en dierlijke botten, maar af en toe komen ook bijna complete voorwerpen voor, zoals deze kattekop of buikfles die uit ongeveer 1700-1750 stamt. Waarschijnlijk zijn deze flessen gebruikt om wijn in te bewaren.

Nabij de woning is een put aangetroffen. In eerste instantie werd deze put geïnterpreteerd als waterput, maar na nader onderzoek bleek het om een beerput te gaan. In beerputten kwamen ook vaak resten van voedsel terecht, zoals zaden en pitten, welke een inkijk kunnen geven over het voedselpatroon van mensen aan de Vismarkt. Hoe lang de beerput in gebruik is geweest moet nog onderzocht worden.

Om de put precies te kunnen documenteren, wordt deze 3D ingescand met een laserscanner. Zo kan een millimeter precies 3D model van de put na de opgraving nog bestudeerd worden.

Comments are closed